Lodówka – dlaczego warto zastanowić się nad wymianą na nową?

Lodówka – dlaczego warto zastanowić się nad wymianą na nową?

Lodówka to jedno z urządzeń w naszym domu, które pobiera najwięcej prądu. Powód? Pracuje non-stop, 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Warto więc zastanowić się nad zakupem dobrej jakości, energooszczędnej chłodziarko – zamrażarki, jak i nad prawidłowym z niej korzystaniem.


Około 30% energii elektrycznej w ciągu roku w naszych domach zużywa właśnie lodówka. Na co zwrócić uwagę przy zakupie odpowiedniego sprzętu oprócz ceny? Na pewno na klasę energetyczną zawartą na etykiecie energetycznej. Poniżej na zdjęciu przedstawiamy jak czytać etykietę energetyczną lodówki:

 

W chłodziarko – zamrażarkach klasy energetyczne najczęściej oznakowane są za pomocą kolorowych pasków z literami od D (najmniej energooszczędne, zużywające najwięcej prądu) do A+++ (najbardziej energooszczędne, zużywające najmniej prądu). Modele klasy A+++ oraz A++ pozwalają nam zaoszczędzić najwięcej prądu, ale są też najdroższe. Poniżej mamy orientacyjne roczne zużycie prądu lodówek poszczególnych klas energetycznych oraz przybliżony koszt tego zużycia, przyjmując, że 1 kWh kosztuje ok. 0,60 zł

  • A+++ ok. 170 kWh, czyli koszt to ok. 100 zł
  • A++ ok. 200 kWh, czyli koszt to ok. 120 zł
  • A+ ok. 260 kWh, czyli koszt to ok. 155 zł
  • A ok. 320 kWh, czyli koszt to ok. 190 zł
  • B ok. 450 kWh, czyli koszt to ok. 270 zł

Należy pamiętać jednak, że dane o rocznym zużyciu prądu podane na etykiecie energetycznej, nie zawsze przekładają się na realne zużycie prądu przez naszą chłodziarko – zamrażarkę. Dużo zależy od gabarytów sprzętu, pojemności, agregatu, szybkości mrożenia oraz odpowiedniego sposobu jego użytkowania.

Na co zwrócić uwagę przy energooszczędnym eksploatowaniu lodówki?

Odpowiednie umiejscowienie – lodówka nie powinna stać blisko źródeł ciepła. Ustawiona w pobliżu grzejnika lub w nasłonecznionym miejscu będzie zużywała więcej prądu w celu utrzymania właściwej temperatury w środku

Pozostawiajmy zawsze zamknięte drzwi – przy otwartych drzwiach do lodówki dostaje się ciepło z zewnątrz, przez co wzrasta temperatura w środku i co za tym idzie, wzrasta zużycie energii na ponowne schłodzenie. Praktyczną funkcją w nowoczesnych chłodziarko – zamrażarkach jest alarm otwartych drzwi, a niektóre posiadają zawias automatycznie domykający drzwi

Nie wkładajmy do lodówki ciepłych potraw – powoduje to rozmrażanie produktów w środku oraz zwiększa zużycie prądu w celu zmniejszenia temperatury

Urządzenie należy regularnie rozmrażać – kiedy lodówka nie jest rozmrażana regularnie w części zamrażalnika, często dochodzi do oszronienia. Powoduje to powstawanie lodu, który stanowi pewnego rodzaju izolację, przez co w celu schłodzenia wnętrza wzrasta zużycie energii elektrycznej przez urządzenie

Uszczelki – znajdujące się pomiędzy drzwiami lodówki a lodówką odpowiadają za szczelność i utrzymanie odpowiedniej temperatury wewnątrz. Pamiętajmy, że utrzymane w czystości gwarantują nam lepszą skuteczność. Warto więc często przecierać uszczelki wilgotną ścierką – wtedy drzwi będą idealnie przylegały do lodówki, co zapewni nam bezpieczną ochronę przed dostawaniem się ciepłego powietrza do środka

Regularne czyszczenie odpływu – w lodówkach z automatycznym odszranianiem szron, który zbiera się na tylnej ścianie – skrapla się, a woda spływa do odpływu, gdzie znajduje się otwór. Z reguły jest on w dolnej części lodówki. Należy pamiętać o systematycznym czyszczeniu tego otworu, aby uniknąć zbierania się wody i powstawaniu zbyt dużej wilgoci wewnątrz lodówki

Obecnie w nowych chłodziarko – zamrażarkach mamy dostępnych wiele ciekawych funkcji:

No Frost (technologia bezszronowa) – funkcja, dzięki której w lodówce i zamrażalce unikamy osadzania się szronu i lodu na ściankach. Dzięki temu mamy cały czas niską temperaturę oraz ten sam poziom wilgoci wewnątrz lodówki. Polega to na tym, że z zamrażalki wdmuchiwane jest do lodówki chłodne powietrze, które osusza jej wnętrze. Nasze produkty spożywcze pozostają dłużej świeże, a w zamrażalce nie tworzy się lód, który często w tradycyjnych lodówkach pokrywa żywność i powoduje, że przywiera ona do pozostałej zawartości. Poprzez brak szronu i lodu zwiększa się efektywność pracy lodówki i jest łatwiej utrzymać nam urządzenie w czystości

Automatyczne rozmrażanie – funkcja, gdzie woda z rozmrożonego szronu i lodu spływa po ścianach do specjalnego odpływu i wyparowuje z wnętrza lodówki. Odbywa się to automatycznie i nie ma wpływu na temperaturę oraz na nasze produkty umieszczone w środku. Dzięki temu nie musimy ręcznie rozmrażać lodówki, co pozwala nam zaoszczędzić dużo czasu. System ten jest już od jakiegoś czasu standardem w lodówkach na naszym rynku

System antybakteryjny – wnętrze lodówki pokrywa powłoka, która hamuje rozwój drobnoustrojów, wskutek czego produkty pozostają dłużej świeże. Bardzo często powłoka ta zawiera jony srebra, które uwalniając się, spowalniają proces psucia żywności oraz nie rozwija się pleśń w przypadku przeterminowanych produktów. Przy opisie tej funkcji możemy zetknąć się takimi nazwami jak: Hygiene Control, Biocare, Anti-Bacteria System

Funkcja szybkiego chłodzenia i zamrażania – pozwala na błyskawiczne obniżenie temperatury wewnątrz lodówki i zamrażalki. Przydatna najczęściej latem, gdy chcemy szybko schłodzić napoje lub przygotować lód. Dużym plusem jest też to, że produkty dokładane do zamrażalki są w ekspresowym tempie ochładzane i nie powodują rozmrożenia tych, które znajdują się już w środku

Komora zero stopni – miejsce pomiędzy chłodziarką a zamrażalką, gdzie temperatura chłodzenia jest niższa niż w pozostałej części lodówki. Umożliwia to przechowywanie żywności o krótkim czasie przydatności do spożycia

Multi Flow – system odpowiedzialny za równomierne chłodzenie wewnątrz lodówki. Zasada działania tego systemu polega na nawiewaniu zimnego powietrza na każdą półkę. Przyśpiesza to schładzanie wnętrza lodówki po otwarciu drzwi i dzięki temu możemy dłużej przechowywać w niej żywność

Twin Cooling – niezależne chłodzenie lodówki i zamrażarki. Chodzi tutaj głównie o poziom wilgotności, gdzie w lodówce mamy powietrze wilgotne a w zamrażalce suche. Dzięki dwóm osobnym wentylatorom, którymi możemy sterować, zachowujemy odpowiednie proporcje zarówno w lodówce, jak i zamrażalce

Holiday – czyli funkcja wakacje. Przeznaczona dla osób, które wyjeżdżając na dłuższy urlop, chcą zaoszczędzić, nie wyłączając lodówki. Główne zadanie to utrzymanie niskiej temperatury wewnątrz lodówki przy niskim zużyciu przez nią prądu. Unikniemy powstaniu pleśni oraz nieprzyjemnego zapachu, czego przyczyną często jest wyłączenie lodówki na dłuższy okres

Podwójne drzwi – zastosowanie dodatkowych mniejszych drzwi wewnętrznych w lodówce. Celem takiego rozwiązania jest ograniczenie wymiany ciepła w momencie otwierania drzwi lodówki. Szczególnie sprawdza się to w dużych chłodziarko – zamrażarkach, gdzie powierzchnia do schłodzenia jest znaczna. Dodatkowe drzwi umożliwiają nam dostęp do produktów, po które często sięgamy, bez konieczności otwierania całej lodówki

Oświetlenie LED – w nowoczesnych lodówkach to już standard. Diody LED są o wiele trwalsze niż tradycyjne oświetlenie stosowane w lodówkach  i co najważniejsze zużywają mniej prądu

AntiFingerPrint – rozwiązanie polegające na takim skonstruowaniu obudowy lodówki, aby nie było widać na niej odcisków palców użytkownika. Dzięki temu pozbędziemy się wrażenia „opalcowanej” i brudnej lodówki

Automatyczna kostkarka do lodu i dozownik zimnej wody – pozwala nam na szybkie przygotowanie lodu oraz nalania zimnej wody bez konieczności otwierania lodówki. Przydaje się szczególnie w upalne dni

Oprócz klasy energetycznej warto zwrócić uwagę na wszystkie dodatkowe parametry i dopasować odpowiedni sprzęt do swoich potrzeb